Argentinos vynas internetu ir vingiuotas jo istorijos kelias

Nors Argentinos vynas patyrė pakilimų ir nuosmukių, šiandien minėtasis gėrimas įsitvirtinęs perkamiausių pasaulio vynų sąraše ir nepanašu, kad artimiausiu metu ketintų atsisakyti užsibrėžtų ambicijų. Savo pirkėjų ratą turi ir Argentinos vynas internetu – subtilaus aromato ir išraiškingo skonio gėrimai iš Argentinos vertinami visoje Europoje.

Ilgą laiką Argentinos vynas slėpėsi Čilės vynų šešėlyje ir negalėjo užtikrinti aukštų pardavimo rodiklių. Išorinių aplinkybių verčiama Argentina pradėjo investuoti į šalies vyndarystę ir kasmet didinti vynų pasiūlą. Pirmosios vyninės buvo atidarytos Andų papėdėje, Mendozoje. Netrukus pradėjo augti pramoninės vyno gamybos rodikliai – išraiškingo skonio gėrimui buvo naudojamos Criolla Chica vynuogės. Tiesa, šiandien minėtoji veislė naudojama tik pigaus vyno gamybai.

Esminiai vyndarystės pokyčiai siejami su išsivadavimu nuo Ispanijos grandinių ir europiečių imigracija. Pietų Amerika priėmė prancūzus, italus, ispanus ir kitų vyno kraštų atstovus, kurie kartu su savimi atsivežė ir laiko patikrintas vyndarytstės tradicijas, atgabeno vynmedžių sodinukų ir išplėtojo iki tol silpnai gyvavusią vyndarystės sistemą. Tiesa, ilgą laiką pagaminta produkcija buvo parduodama tik vidaus rinkoje, tačiau gana maži pardavimo mastai paskatino ieškoti pelningesnių išeičių – vyno eksportas buvo pradėtas vystyti 1998 m. Šiandien Argentinos vynas eksportuojamas į daugelį Europos valstybių. Klesti ir elektroninės vyninės – Argentinos vynas internetu yra vienas populiariausių pasirinkimų tiek Rytų, tiek Vakarų Europoje.

Šiuo metu Argentinos vynuogynų plotai užima milžiniškas teritorijas – skaičiuojama, kad bendras jų plotas viršija 200 000 ha. Dar prieš 30 metų beveik pusė viso ploto buvo užsodinta rausvosiomis vynuogėmis (populiariausios veislės – Cereza ir Criolla). Šios vynuogės buvo naudojamos baltųjų stalo vynų gamybai. Likęs plotas atiteko baltosioms (maždaug 30 proc.) ir raudonosioms (apie 20 proc.) vynuogėms. Tiesa, besikeičiantys vartotojų įpročiai keičia ir vynuogynų santykius – augant raudonojo vyno paklausai, vis didesnis dėmesys skiriamas tamsiosioms uogoms.

Argentinos geografinė padėtis yra itin palanki vynuogių brandinimui. Šalis džiaugiasi saulėtomis vasaromis ir šaltomis žiemomis, todėl šio krašto augalija yra stipri ir atspari ligoms, priešingai nei daugelis didžiųjų Europos vynuogynų. Tiesa, Argentina priversta kovoti su gana sunkiu rūpesčiu – mažu kritulių kiekiu. Laimei, netoliese Andų kalnų dar XVI a. buvo įrengti drėkinimo kanalai, palengvinantys kaitros periodus. Svarbiausiu Argentinos vyndarystės centru laikomas dailusis Mendozos miestas. Čia pagaminama beveik 50 proc. visų Pietų Amerikos vynų ir daugiau nei 80 proc. visame pasaulyje vertinamo Argentinos vyno.


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *